apa itu Google Plus | Google+

facebook=google+

google+ ni adalah lebih kurang laman sosial macam facebook gak… tak percaya??..

status

lagi?..

chat

dan banyak lagi la… dan dikatakan syarikat google sebenarnya hendak bersaing dengan syarikat facebook seterusnya menyaingi facebook sebagai laman sosial nombor 1 dunia… sebelum ni, facebook dah muncul dengan google wave dan google buzz, tapi ternyata ianya gagal menyaingi facebook.

namun dengan kemunculan google+, mungkin kini google+ mampu menyaingi dominasi facebook terhadap laman sosial.. walaupun pada 2 hari tempoh selepas pelancaran, ketika google+ masih dalam percubaan, dah ramai orang yang sign up untuk google+ ni…

apakah kelebihan google+ ni?..

1. sebagaimana yang kita tahu, setiap laman sosial ada kebaikan tersendiri kan?… bagi pengguna android, korang akan dapati lebih banyak fungsi menarik dan mudah dengan aplikasi mobile google+ ni… google akan sentiasa memperbaiki serta menambahbaik perkhidmatan mereka agar google+ lebih mesra android…

2. melalui fungsi hangout, bukan saja korang dapat video call dengan kawan2 korang, malah korang boleh nonton video youtube bersama2… nonton ramai2 kan lagi best… hehehe~…

3. konsep circle… aq sokong konsep circle… dalam kehidupan, kita pun ada circle2 kita sendiri… kawan biasa, kawan rapat, keluarga, mahupun orang yang kita tak kenal… ada benda yang kita nak kongsi ngan keluarga, tapi tak nak kongsi ngan kawan.. begitu juga sebaliknya… dengan google+, ia menjadikan semuanya sangat mudah… masa kita nak add seseorang tuh masuk dalam circle, kita boleh terus pilih kita nak dia masuk circle yang mana; kawan, keluarga dan lain2… so, bila kita nak post something, kita boleh pilih kelompok mana yang boleh baca post tuh dan yang mana tak boleh baca… lebih mudah berbanding facebook..

4. loading?… memang ringan giler la~…

5. membantu meningkatkan SEO (search engine optimization) untuk blog…

banyak lagi kot.. tapi cukup la aku terangkan sampai sini dulu… at least korang dah dapat bayangan sikit2 tentang apa tu google+..tak tahu lagi??.. pegi scroll balik pegi atas, baca balik sampai bawah ni, paham?.. hehe…

Advertisements

About garyasip

now a proud engineer of Maxis Broadband Sdn. Bhd, Malaysia. working experience of 3 years with 2 companies (Huawei and Maxis), telecommunication has always been my passion.
This entry was posted in public and tagged , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s