fungsi Ctrl+F

sebagaimana Ctrl+C dan Ctrl+V, Ctrl+F pula berfungsi untuk membuka suatu fungsi dalam komputer kita yang membantu kita mencari sesuatu di dalam sesuatu halaman.

ok, bercakap dari sudut blog, Ctrl+F  banyak digunakan dalam dunia blog terutamanya untuk mencari sesuatu kod dalam template anda. cara menggunakannya?

1. tekan butang Ctrl dan F kat keyboard komputer korang serentak

tekan Ctrl dan F serentak

dia akan bukak satu kotak search kat browser korang. kalau dalam google chrome, rupa dia macam ni..

kotak search

sudut atas sebelah kanan

kalau kat mozilla firefox,

kotak search

kat bahagian bawah

internet explorer

kotak search

kat bahagian atas

dan lain-lain browser yang aku tak tau.. hehehe…

2. taip je la apa yang korang nak cari kat halaman tu. kotak search tu akan tolong korang cari.. 🙂

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s