tutorial : cara backup template blog

kekadang dalam proses kita mengedit blog ni, ada yang tak jadi kan? kadang-kadang tu melibatkan kod HTML template blog kita dan menyebabkan template blog rosak.

kenapa perlu backup template?

sebabnya, bila kita edit HTML template kita dan berlaku kesilapan, kita boleh kembali ke pangkal jalan. haha.. maknyanya kita boleh upload balik template lama kita.

macamana tu?

hehe.. senang je..

first, cara nak download template.

1. log in akaun blogger korang > template

2. tengok kat bahagian atas sikit sebelah kanan, korang jumpa tak button ni?

butang backup/restore

klik button tu

3. dia akan keluar something macam kat gambar bawah ni :

pop up box

4. klik button ‘download full template’

done!!

lepas tu korang pun edit-edit la kod HTML blog korang.. edit, edit, edit, edit, alamak!! ada kesalahan!! arrghh! rosak template aku!! hehe… jangan risau, korang dah download template korang tadi kan? upload la template lama tu balik..

cara upload template

5. ulang step 1-3.

6. klik ‘choose file’

7. cari template yang korang dah download tadi, klik template tu, dan klik ‘open’

8. tekan button ‘upload’…

done!! 🙂

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s