tutorial show dan hide navbar blogspot

tau tak navbar kat blog korang kan? apa fungsi show dan hide pada navbar? maksudnya, bila korang gerakkan cursor korang kat kawasan navbar tu, navbar tu akan muncul la. kalau tak, navbar tu akan hide..

navbar sebelum disentuh cursor

navbar sebelum disentuh cursor

navbar selepas disentuh dengan cursor

navbar selepas disentuh dengan cursor

macam ni kalau nak buat…

1. login akaun blogger korang > Template > tekan ‘Backup/Restore’ > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates

2. tekan Ctrl+F dan cari kod ni :

]]></b:skin>

3. copy kod kat bawah ni, dan paste kat atas/sebelum kod yang korang cari kat step 2 tadi :

#navbar-iframe {
height:5px;
}

/* IE7, IE8, IE6 */
#navbar-iframe { height/*\**/: 30px\9; }
#navbar-iframe:hover {
height:40px; !important;
}

4. tekan save template… siap.. 🙂

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s