tutorial sembunyikan widget di static pages

korang tau kan static pages? kalau kita bukak static pages kat blog orang, blog tu akan loading balik termasuk la widget kat sidebar dan footer kan? bagi aku, widget-widget tu tak perlu muncul kat static pages sebab orang tak bukak static pages untuk tengok widget tu. buat apa? kat homepage tadi kan dah tengok dah widget tu semua.

static pages tanpa widget

static pages tanpa widget

so, macamana nak sembunyikan widget-widget kat static pages?..

1. login akaun blogger korang > Template > tekan ‘Backup/Restore’ > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates

2. tekan Ctrl+F atau F3, dan cari kod ni:

</head>

3. copy kod kat bawah ni, dan paste kat atas/sebelum kod </head> tadi :

<b:if cond=’data:blog.pageType == “static_page”‘>
<style>
.sidebar,.footer {display:none;}
#main-wrapper{width: 95%; float: none; margin: 0 auto;}
</style>
</b:if>

4. tekan ‘save template.. dah siap… semoga berjaya yer~.. 🙂

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s