tutorial background gambar untuk blockquote

selain daripada membiarkan blockquote blog korang plain macam tu je, korang sebenarnya boleh letak gambar sebagai background blockquote korang agar nampak lebih menarik.

gambar background untuk blockquote

blockquote sebelum letak background gambar

gambar background untuk blockquote

blockquote selepas letak background gambar

macamana nak letak background gambar untuk blockquote korang?

1. login akaun blogger korang > Template > tekan ‘Backup/Restore’ > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates

2. tekan Ctrl+F atau F3 dan cari kod ni :

.post blockquote {

3. copy kod kat bawah ni, dan paste kod ni di bawah/selepas kod kat step 2 :

background-image:url(url gambar);

penerangan kod:

url gambar : gantikan dengan url gambar background yang korang nak

4. tekan ‘save template’..

dah siap.. semoga berjaya… 🙂

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s