tutorial butang send dan like facebook untuk setiap entri blog

macamana nak letak butang send dan butang like facebook pada setiap entri di blog korang?

facebook like and send button

macam ni..

1. login akaun blogger korang > Template > tekan ‘Backup/Restore’ > Download Full Template > Edit HTML > Proceed > tick Expand Widget Templates

2. copy kod kat bawah ni :

<!– butang like+send facebook untuk blog –><script src=’http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1&#8242; type=’text/javascript’/><fb:like colorscheme=’light’ action=’like’ layout=’button_count’ expr:href=’data:post.url’ font=” send=’true’ show_faces=’false’ width=’450’/><!– butang like+send facebook untuk blog –>

kalau korang nak letak button like dan send tu kat atas entri korang/ kat bawah tajuk entri;

3. tekan Ctrl+F atau F3, dan cari kod ni :

<div class=’post-header-line-1′>

atau

<div class=’post-header-line-1’/>

4. letak kod kat step 2 tadi di bawah/ selepas kod yang korang cari kat step 3 tu..

kalau korang nak letak button tu kat bawah entri korang,;

5. tekan Ctrl+F atau F3, cari kod ni ;

<div class=’post-footer’>

atau

<data:post.body/>

6. letak kod kat step 2 tadi di bawah/ selepas kod yang korang cari kat step 5 tadi…

7. preview dulu.. kalau ok, klik ‘save template’..

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s