tips tingkatkan trafik blog #1

trafik blog

korang ada blog tapi teringin nak ada pembaca ramai macam blogger lain? yer la.. kalau buat blog tapi tak nak orang baca, baik tulis diari je. jimat gak la berbanding nak bayar internet setiap bulan semata-mata nak blogging tapi takder orang pun baca blog korang. hehehe… ada beberapa cara untuk tingkatkan trafik blog sebenarnya. sekarang aku senaraikan 1 tips dulu. yer la, kalau aku senaraikan semua, takder la benda aku nak update lagi kat blog ni nanti.. hehehe…

ping entry/url blog

kaedah ni memang selalu digunakan oleh blogger untuk mempromosikan entri atau blog diorang. apa maksud ping?

Ping adalah proses untuk kita memberitahu bot / spider search engine bahawa blog kita mengalami perubahan. Sebagai contoh, setelah kita menulis entri baru di blog dan ping entri terbaru. Bot / spider seperti Google dan Yahoo akan track entri tersebut untuk di-index ke search engine mereka.- ikhwanshah

haa… tu la maksudnya.. sila peningkan kepala korang untuk paham maksud tu k? hehehe… ping ni adalah salah satu cara meningkatkan trafik blog. macamana ping ni dapat tingkatkan trafik blog?

1. apabila entri blog korang dah update kat search engine, maka mudahlah pengguna search engine seperti google, yahoo, mozilla firefox dan lain-lain untuk menemui blog korang. kalau topik entri korang berkaitan ‘lembu’, dan pengguna internet tu tengah cari maklumat pasal lembu kat dalam internet, mungkin blog korang akan tersenarai kat search engine tu. bila diorang masuk ke blog korang, korang dapat la trafik..

2. blog-ping aggregator adalah laman-laman web yang korang boleh layari untuk ping entri korang. contoh blog-ping aggregator adalah :

busuk.org
apesal.com
pingomatic.com
gengblogger.com
blogged.my
petalingstreet.org
storyanda.com
innit.nuffnang.com

tempat ping seperti ni mempunyai komuniti mereka sendiri. oleh itu, korang boleh bertukar trafik sesama blogger dalam komuniti tu. best kan?

ping ni penting untuk membolehkan entri-entri terbaru blog kita sentiasa terindeks di search engine. dapat la trafik daripada unique viewer… hehe… tu je kot untuk setakat ni… nanti kita bincang pasal topik ni lagi k? 🙂

Advertisements

About garyasip

now studying at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) under microelectronic engineering programme. born in 1992.
This entry was posted in public and tagged , . Bookmark the permalink.

komen artikel ini

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s