tutorial butang follow dan dashboard floating seperti tumblr

macamana nak buat butang follow dan dashboard floating kat blog seperti tumblr tu?

follow dan dashboard tumblr

macam ni…

Continue reading

Advertisements
Posted in public | Tagged , , , , | Leave a comment

tutorial sembunyikan widget di static pages

korang tau kan static pages? kalau kita bukak static pages kat blog orang, blog tu akan loading balik termasuk la widget kat sidebar dan footer kan? bagi aku, widget-widget tu tak perlu muncul kat static pages sebab orang tak bukak static pages untuk tengok widget tu. buat apa? kat homepage tadi kan dah tengok dah widget tu semua.

static pages tanpa widget

static pages tanpa widget

so, macamana nak sembunyikan widget-widget kat static pages?..

Continue reading

Posted in public | Tagged , , , | Leave a comment

tutorial tukar ayat ‘post a comment’ kepada gambar

kepada pengguna pop up windows comment, biasanya kalau orang nak komen entri, dia kena klik perkataan ‘post a comment’ atau ‘tulis ulasan’ tuh kan?..

post a comment

tapi macamana nak tukar ayat tuh kepada gambar supaya nampak lebih menarik?..

gambar post a comment

macam ni…

Continue reading

Posted in public | Tagged , , | Leave a comment

tutorial letak gambar di bawah body blog

tutorial kali ni aku nak tunjuk macamana nak letak gambar kat bawah body blog macam gambar kat bawah ni..

gambar bawah body blog

macamana nak letak gambar kat bawah tuh?.. macam ni…

Continue reading

Posted in public | Tagged , , | Leave a comment

tutorial tukar icon untuk home, newer post dan older post

biasanya kita akan nampak benda benda ni kat bawah blog post..

ikon home, newer posts dan older posts

macamana nak tukar newer post, home dan older posts ni menjadi ikon supaya nampak lebih menarik?.. contohnya,

ikon home, newer posts dan older posts

hehe.. ikut tutorial ni ok?

Continue reading

Posted in public | Tagged , , , , | Leave a comment

tutorial remove attribution (powered by blogger)

korang ada jumpa tak menatang ni kat blog korang?

macamana nak remove attribution ni?.. ikut langkah2 ni…

Continue reading

Posted in public | Tagged , , | Leave a comment

mashable sharing widget seperti wordpress untuk blogspot

pernah nampak tak widget wordpress ni?

mashable share widget

sekarang, blogspot juga boleh menggunakan widget ini hasil usaha MBT! bagaimana caranya?

Continue reading

Posted in public | Tagged , , | Leave a comment

tutorial : cara backup template blog

kekadang dalam proses kita mengedit blog ni, ada yang tak jadi kan? kadang-kadang tu melibatkan kod HTML template blog kita dan menyebabkan template blog rosak.

kenapa perlu backup template?

sebabnya, bila kita edit HTML template kita dan berlaku kesilapan, kita boleh kembali ke pangkal jalan. haha.. maknyanya kita boleh upload balik template lama kita.

macamana tu?

hehe.. senang je..

Continue reading

Posted in public | Tagged , , , | Leave a comment

tutorial show dan hide navbar blogspot

tau tak navbar kat blog korang kan? apa fungsi show dan hide pada navbar? maksudnya, bila korang gerakkan cursor korang kat kawasan navbar tu, navbar tu akan muncul la. kalau tak, navbar tu akan hide..

navbar sebelum disentuh cursor

navbar sebelum disentuh cursor

navbar selepas disentuh dengan cursor

navbar selepas disentuh dengan cursor

macam ni kalau nak buat…

Continue reading

Posted in public | Tagged , , , | Leave a comment

fungsi Ctrl+F

sebagaimana Ctrl+C dan Ctrl+V, Ctrl+F pula berfungsi untuk membuka suatu fungsi dalam komputer kita yang membantu kita mencari sesuatu di dalam sesuatu halaman.

ok, bercakap dari sudut blog, Ctrl+F  banyak digunakan dalam dunia blog terutamanya untuk mencari sesuatu kod dalam template anda. cara menggunakannya?

1. tekan butang Ctrl dan F kat keyboard komputer korang serentak

tekan Ctrl dan F serentak

dia akan bukak satu kotak search kat browser korang. kalau dalam google chrome, rupa dia macam ni..

kotak search

sudut atas sebelah kanan

kalau kat mozilla firefox,

kotak search

kat bahagian bawah

internet explorer

kotak search

kat bahagian atas

dan lain-lain browser yang aku tak tau.. hehehe…

2. taip je la apa yang korang nak cari kat halaman tu. kotak search tu akan tolong korang cari.. 🙂

Posted in public | Tagged , , | Leave a comment